10/21/12

Jag tror allt att jag ska prövas…

Visst är det väl typiskt att bara för att jag lovat mig själv att INTE shoppa ihjäl mig den här vintern så kommer alla butiker med fantastiska julsortiment. I år är det som jag vill att julen ska se ut, rätt färger och mönster. Betydligt bättre än tidigare års lila, rosa, osv. Detta gäller speciellt IKEA som i år har kommit upp med en riktig höjdarkollektion för jul och vinter enligt mig. Hittade massa fint men dessa saker är väl de jag får passa mig extra noga för att inte råka få med mig hem, och då är det här bara dekorationskategorin.. 😉

Om vi börjar längst upp i det vänstra hörnet så har vi:

Julmys, hängande dekoration 19:- 4 st
Rotera, lykta för blockljus 149:-
Julmys, hängande dekoration (halmhjärtan) 49:- 4 st
Julmys, skål med fot (perfekt till mina satsumas) 79:-
Julmys, prickiga julkulor 49:- 4 st
Julmys, skål tycker dom – att plantera hyacinter i tycker jag  79:-
Julmys, doftljus i glas 29:-
Smycka, konstgjord girlang, den glesa som påminner om den fridlysta lummern  99:-
Julmys, avlång kruka 49:-

10/18/12

Ännu ett te till samlingen

Efter mammas besök i Karlstad för att hälsa på bror med flickvän fick jag en present.

Nämligen en påse te. Riktigt gott och precis som namnet så ger det en hintar till ett vinterland. Hoppas verkligen vi får ett riktigt vinterland i år!

10/17/12

God morgon!

Och hej igen!

Har varit tyst och lugnt här inne på A Swedish X-mas.

Jag har varit ute och flängt och det är först idag jag är hemma första gången på väldigt länge. Så idag står städning på schemat och läsa de 194 julbloggsinläggen jag har missat under min tid från datorn. Har gjort en grupp på Bloglovin där jag bara har Er underbara julbloggar och kan gå in och få mig en riktig omgång jul. Ska bli så roligt att se vad jag har missat.

Så nu kör vi, koppen är laddad med teet vinterland och ljusen är tända. Nu försvinner jag in i mitt julparadis.

10/10/12

Att gå Christmas crazy

Eftersom jag är hemma på vällan för natten och morgondagen passade jag på att gå all in och jag och mamma har smakat Blossas årgångsglögg, ätit satsumas och nu kollar vi på Ett päron till farsa firar jul.
Tokigt, tokigt men så kan det gå!

image

10/10/12

Jul + jobb = ??

Jul i Laloland undrade hur vi andra hade det med julen och vår sysselsättning. Funderade lite på det och kom fram till att trots att jag inte är lärare och kan jula i massor (vilket självklart är ett drömläge, grattis till er 😉 )ändå är ganska lyckligt lottad.

Jag jobbar ju, som jag tror jag nämnde, i min presentation, som mackbiträde. Macken, eller bensinstationen  (om jag vill låta lite snoffsigare) är privatägd och ligger i en liten by utanför Falun. Vi har öppet alla dagar året om, vilket för många kan låta som en mardröm då det kan innebära att jag får lov att jobba på julafton (vilket jag även gjort något år, men inte på den här macken). Och om jag nu kommer undan med att jobba julafton så får jag antagligen gå in på juldagen, annandagen eller kanske dagen före julafton. Det låter som sagt allt annat än trevligt, det kan jag hålla med om.

Men det lustiga är att jag gillar att jobba under jul, jag ska inte sticka under stol med att jag är väldigt nöjd med årets schema då jag är ledig 19-25 dec, det gör mig inget att jag är ledig julafton. Men om jag hade fått lov att jobba då hade det varit helt okej det med. Det kanske mycket beror på att jag än så länge inte har någon egen familj och jag tycker dessutom att mitt jobb är kul och har på något sätt lyckats inkludela jobbet i mitt julfirande. Cash is king – så länge jag inte snubblar över en stor hög med pengar lär jag helt enkelt jobba. Och varför då inte inkudera jobbet i julen istället för att hata att få lov att jobba på min favorithögtid.

Det är ändå något speciellt med att jobba under julen. Folk är förhoppningsvis trevligare, radion spelar julmusik och jag får en paus från julstöket och kan gotta ner mig i lite bra att läsa. Att macken dessutom pyntas under jul bidrar faktiskt till att jag får julstämning även på jobbet.

Det är mysigt när man kommer till macken tidigt som sjutton (5.45 på vardagar), går runt och tänder ljusstakarna, brygger en kopp kaffe och slår på radion. Det är mörkt och inte så många är vaken – det är bara jag och julen.

Så ja, jag kan integrera julen i mitt jobb genom att helt enkelt passa på att njuta av den även där.

10/6/12

Hatkärlek.

Solen skiner men kölden biter i kinderna. Jag ska till jobbet, klockan är 8.15. Löven skiftar i miljoner färger och jag blir tacksam över att få vara vid liv.

Då kommer jag fram till min lilla blågröna bil och möts av ett lager is. Samtidigt som jag ryser av kylan och önskar att jag hade ett motorvärmaruttag kan jag inte låta bli att le lite den här gången.

Hej, kyla. Hej, höst. Jag har saknat och längtat efter dig.

image

10/5/12

På min önskelista:

P4 Dalarna har i år en kampanj där de säljer så kallade änglapaket dessa består av en returpåse, en ängel samt en liten docka. Jag skrev omedelbart dessa högst upp på min önskelista.

Det är nämligen så att Returpåsen är tillverkad i New Dehli av 20 kvinnor som försörjer sig på dessa, överskottet går sedan till att bekosta boende och skolgång till 13 pojkar som annars hade levt på gatan.

Änglarna är tillverkad av tio kvinnor och en man i byn Vondeling som ligger i Sydafrika. Produktionen av änglarna  försörjer hela byn på 23 familjer då jorden där är för karg för att odla och det inte finns några som helst andra arbetstillfällen. Information om detta projekt kan ni hitta här: http://www.vondelingcraft.co.za/

Och slutligen innehåller paketet en liten docka, den så kallade Little Travelers. Dessa dockor är en del av en icke vinstgivande organisation som heter Woza Moya och de tillverkas i hemmen av kvinnor som själva är HIV positiva eller har en familjemedlem som är. Detta projekt ger dom inte bara en inkomstkälla då arbetslösheten i provinsen är 83 procent, utan det ger dem även möjligheten att jobba hemifrån och kan på så sätt fortfarande ta hand om sina familjer.
Det jag tyckte var så roligt med detta projekt är inte bara att det är välgörenhet utan dessa små dockor har även en hemsida där man kan ladda upp bilder på de små dockorna på olika platser i världen. Information om organisationen och Little Traveller hittar ni här: http://www.littletraveller.org.za/index.html

Priser för de olika paketen till Världens Barn

200 kronorspaket:
Little Traveller 40.00
Returpapperskasse 4.00
Emballage och Porto 26.00

Total kostnad 70.00 + 17.50 (moms) = 87.50.

300 kronorspaket:
Vondeling Ängel, Justine, 50.00
Little Traveller 40.00
Returpapperskasse 4.00
Emballage och Porto 26.00

Total kostnad 120.00 + 30.00 (moms) = 150.00

De olika projekten får alltså pengar och resterande pengar går till Världens barn i stort.

Pengarna sätts in på bankgironummer:103-1202

Samtliga bilder och information är tagen från SR Radio p4 Dalarna.

 

En suverän sak att önska sig, eller varför inte köpa till den som redan har allt.

10/3/12

Johannas lista

Kan inte hålla mig borta, så jag svarar helt enkelt på Johannas julfrågor:

 

 •  Hade du en bra jul förra året?

Jag hade en fantastisk jul! Kom även det året hem från 3 månader i USA, så det var helt fantastiskt att få träffa familjen, alla vänner och bara mysa hela julen.

 • Vem firade jul i ditt hem förra julen / I vems hem firade du jul?

Jag firade som alltid hemma hos mamma och pappa på Vällan. Bodde även där eftersom jag var tillfälligt hemlös vilket gjorde det hela ännu mysigare. Vi var över en sväng till grannkommun där min storebror bor och tog del av barnens jul.

 •  Vilket är ditt bästa barndoms-julminne?

Jag vet inte, men jag kommer fortfarande ihåg alla glada minnen. Känslan när man vaknar på morgonen och vet att idag! Idag är det äntligen julafton! Och spänningen och pirret i magen medan man väntar på att tomten ska komma och hur det suger till i magen när man hör hur det klampar på bron.

 • Vilket är ditt värsta barndoms-julminne?

Det kan jag inte minnas några. Men jag har en rolig anekdot som mina föräldrar gärna påminner mig om. Jag kommer inte ihåg hur gammal jag var, men jag vet att på julaftons morgon sprang jag och min syster upp till julgranen som magiskt hade fyllts på med julklappar under natten. Vi började läsa på julklapparna och det tog inte lång stund innan den hemska sanningen gick upp för mig: Ingen utav julklapparna var till mig! Inte på en enda stod det mitt namn på. Världen gick under, allt kändes fruktansvärt. Hade jag varit så elak? vad hade jag gjort för att inte få en enda julklapp? Jag var otröstlig tills min mamma och pappa kom upp och förklarade att jag inte alls varit elak och att det fanns exakt lika många julklappar till mig som till min syster. Så just då var det fruktansvärt, men nu så här i efterhand är det ju ett ganska komiskt tillfälle.

 • När slutade du tro på tomten?

Vadå slutade tro?

 • Vad är det godaste du har ställt ut till tomten på julafton?

Vår tomte får tyvärr ingenting. Min mamma har förklarat för mig att eftersom vi bor mitt i skogen skulle det locka alldeles för många objudna gäster, så jag litar på att tomten äter sig mätt på gröt hos andra som inte bor mitt ute i skogen.

 • Ger du något till välgörenhet etc under julen?

Nej, det är jag fruktasnvärt dålig på. Pengarna finns helt enkelt inte. Har under många år bara jobbat extra, eller studerat och då är ju ekonomin allt annat än kul. Men när jag får ett fast jobb med bra lön då ska det spridas julglädje till andra.

 •  När julhandlar du?

Året om.. Nej men nästan. Julklappar och sånt handlar jag när jag ser, och jag har fortfarande inte varit så vuxen att jag måste julhandla mat.. Vi har några år varit ner på stan den 23 dec för att fixa de sista julklapparna, det har varit ganska mysigt och rogivande på något sätt ändå.

 •  Hur dags vaknar du på julafton?

Det vet jag inte, men jag tror jag brukar häva mig upp tidigt så jag förhoppningsvis hinner mysa lite vid granen framför tvn och kolla på något utav alla julprogram de sänder.

 • När äter ni julmat?

Det varierar beroende på hur mamma jobbar. Före eller efter Kalle Anka i alla fall.

 •  Hur dags öppnar ni julklappar?

Det blir senare på kvällen. Senaste åren har vi ju varit hos min storebror och hans familj och kollat när de öppnar julklapparna. Så då har det blivit senare.

 • Vad är den bästa julklapp du någonsin fått

Det vet jag inte. Det bästa är ändå att få vara med min familj.

 •  Hur brukar din stad/by/kommun julpyntas?

Falun är riktigt duktiga på att pyntas till jul. Dels hänger de ner ljusgardiner från broarna som går över ån sen är det även ljusslingor på alla gator och så självklart en stor gran på stora torget. Tror vi dessutom har haft nå julstatyer i form av gigantiska paket eller liknande. Det är en mycket vacker stad i alla fall kring juletid.

 •  Hur länge är du ledig vid jul?

Det varierar. I år ställer jag dock in mig på att det inte blir speciellt mycket alls. Men det finns ju fina pengar att tjäna och jag får helt enkelt jula mig kring mitt arbete.

 • Hur länge efter jul har du kvar din julgran?

Var några år sedan jag hade gran själv, men jag tror jag är ganska snabb med att plocka ner den. Vill nämligen att min lägenhet ska vara ren på nyår och då pyntas på annat sätt. Vi får se hur det blir i år. Har ju tänkt att ta in granen desto tidigare istället.

 • Har du någon gång firat jul utomlands?

Delvis, som sagt var jag ju i USA dom två senaste åren så då har ju hela december varit där och sen kommit hem 21 december. Så förberedelserna har tagit del i USA och sen själva firandet hemma på svensk mark. En ganska fantastisk lösning enligt mig. I år ser jag dock fram emot att få fira advent som det ska vara.

 •   Har du någon gång gjort egna julkort?

Försöker göra det varje år. Så även i år, även fast jag kanske inte gör alla själv utan bara till de närmast mig.

 •      Tycker du om att sjunga julsånger?

Jag älskar julmusik, och jag sjunger med. Men jag ställer mig ju inte riktigt och sjunger alla. En utav mina julsånger är i alla fall När det lider mot jul.

 • Vem vill du helst fira jul med utöver familjen/släkten?

Det är väl min framtida perfekta pojkvän, sen kommer jag nog även försöka vara med min bästa kompis och hennes barn eftersom hon firar själv för första gången i år. Men det blir inte på julafton utan snarare under advent och efter.

 • Om du fick tio miljoner, hur skulle du fira jul då?

Antagligen på samma sätt, men jag skulle nog skämma bort dom jag älskar med saker de verkligen vill ha. Mamma och pappa skulle få en husbil, även fast de inte skulle vilja ta emot den. Och systra mi skulle jag köpa en fin resa till, som självklart jag skulle med på osv. Det skulle vara fantastiskt att verkligen kunna skämma bort dom jag älskar.

 • Om du kunde ändra något med julen, vad skulle det vara?

Att den är så kort – det försöker jag ju även att ändra genom att börja tidigt i december och njuta fullt ut.

 • Tror du att vi får en vit jul i år?

Jag önskar och önskar, men är rädd att det inte blir så tyvärr. Jag vill ha det för mycket helt enkelt.

 •  Vad vill du att tomten ska ha med sig för julklapp till dig?

En stilig man att dela resten av mitt liv med tack 😉

Mammas ”Pralin” under fotografering till hennes julkort.

09/30/12

Sista september

Tänka sig – plötsligt var det sista september.

Nu står det inte på för än det är helt okej att gå full on xmas crazy, och som jag längtar.

Var på Kopparbergs marknad igår, det regnade och var så där lagomt charmigt väder. Hittade heller inte något att köpa förutom lite höstplanteringar till balkongen (bild kommer när de är på plats) och te. Hade hoppats på att hitta lite glögg eller något annat mysigt  men jag gick bet. Kanske har jag bättre lycka nästa helg när det är Rättviks marknad. Där vet jag ju att jag brukar inhandla första julklapparna och lite så. 

Men annars kommer det nog bli lite lugnt i min julblogg den här veckan, verkar inte hända så mycket i den världen än. Jag fortsätter öva mig på att måla akvarell, snickra ihop något stackars julkort och planera inför vinterns stora högtid. Ska nog även åka hem till mamma och tanka lite julbilder från arkivet så jag har fler att bjuda på. Gillar inte att publicera inlägg utan bilder. Förhoppningsvis ska jag även kunna bryta ner min lillebror och få han att göra en ny design till min blogg – annars har jag det att sätta tänderna i. Men jag har verkligen ingen aning om hur jag vill att det ska se ut. :/

Om det är någon som är nyfiken på hur mitt liv ser ut utanför julvärlden så bloggar jag på http://lifeofemelie.wordpress.com i vanliga fall. 

Image

Kom till mig vintern! Jag väntar på dig <3

 

Hörs snart! Keep up the good work!