Jul + jobb = ??

Jul i Laloland undrade hur vi andra hade det med julen och vår sysselsättning. Funderade lite på det och kom fram till att trots att jag inte är lärare och kan jula i massor (vilket självklart är ett drömläge, grattis till er 😉 )ändå är ganska lyckligt lottad.

Jag jobbar ju, som jag tror jag nämnde, i min presentation, som mackbiträde. Macken, eller bensinstationen  (om jag vill låta lite snoffsigare) är privatägd och ligger i en liten by utanför Falun. Vi har öppet alla dagar året om, vilket för många kan låta som en mardröm då det kan innebära att jag får lov att jobba på julafton (vilket jag även gjort något år, men inte på den här macken). Och om jag nu kommer undan med att jobba julafton så får jag antagligen gå in på juldagen, annandagen eller kanske dagen före julafton. Det låter som sagt allt annat än trevligt, det kan jag hålla med om.

Men det lustiga är att jag gillar att jobba under jul, jag ska inte sticka under stol med att jag är väldigt nöjd med årets schema då jag är ledig 19-25 dec, det gör mig inget att jag är ledig julafton. Men om jag hade fått lov att jobba då hade det varit helt okej det med. Det kanske mycket beror på att jag än så länge inte har någon egen familj och jag tycker dessutom att mitt jobb är kul och har på något sätt lyckats inkludela jobbet i mitt julfirande. Cash is king – så länge jag inte snubblar över en stor hög med pengar lär jag helt enkelt jobba. Och varför då inte inkudera jobbet i julen istället för att hata att få lov att jobba på min favorithögtid.

Det är ändå något speciellt med att jobba under julen. Folk är förhoppningsvis trevligare, radion spelar julmusik och jag får en paus från julstöket och kan gotta ner mig i lite bra att läsa. Att macken dessutom pyntas under jul bidrar faktiskt till att jag får julstämning även på jobbet.

Det är mysigt när man kommer till macken tidigt som sjutton (5.45 på vardagar), går runt och tänder ljusstakarna, brygger en kopp kaffe och slår på radion. Det är mörkt och inte så många är vaken – det är bara jag och julen.

Så ja, jag kan integrera julen i mitt jobb genom att helt enkelt passa på att njuta av den även där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.